Regler för studentflak

Livet i övrigt | torsdag maj 25 2017 6:45 f m | Comments (0) Tags: , ,

Jag har lovat att ställa upp som chaufför under studenten till min brorsdotters klass. Lastbilskörkort är tydligen eftertraktat idag, så även de med kontakter som kan låna en lastbil. Vi har nämligen en på firman. Däremot måste jag kolla om samma skadereglering gäller om det skulle hända något eller om jag måste skaffa något tillägg. Lastbilar är ju inte direkt billiga.

Har även kollat på polisens hemsida vilka regeler som gäller för studentflak. Faktiskt mindre än jag trodde. Detta är från polisens hemsida:

Färdväg (var resan startar samt slutmål)
Datum och tidpunkt
Slag av fordon
Registernummer på fordonet
Antal deltagare
Ansvarig för transporten och telefonnummer till denne
Skoltillhörighet

Det är den informationen polisen vill veta och som ska rapporteras innan. Skolans värd skickar in detta eftersom det är flera lastbilar som kör.

Däremot finns det regler som måste uppfyllas på bilen. Som att flakets räcken är minst 110 centimeter. Inga bänkar får vara lösa. Hastigeheten får max vara 20 km/h och sedan någon form av kommunikation mellan flaket och mig. Det har vi kvar att lösa. Det står att mobiltelefon får användas men ska hitta på något bättre.

Tycker faktiskt att det ska bli riktigt roligt att få köra en klass. ”Sjung om studentens lyckliga dag, låtom oss fröjdas i ungdomens vår. Än klappar hjärtat med friska slag,och den ljusnande framtid är vår.” En av de få sånger jag kan, eller åtminstone inledningen på. Minns min egen student som i går.

Sveriges fattigpensionärer

Livet i övrigt | lördag mars 25 2017 1:27 e m | Comments (0) Tags: , ,

Det är tragiskt hur antalen av fattigpensionärer ökar i Sverige. I dag har jag betalat min svärfars lån. Det går att låna med anmärkning och han har under en längre tid haft finansiella problem. När det gäller ekonomi är vi väldigt privata och hemliga med det i Sverige. Det är skamligt att inte ha pengar. Det gör att många äldre inte berättar för sina anhöriga. Det är anledningen till att jag bloggar om just detta. Hör med dina föräldrar och svärföräldrar om de har det bra. Du kanske kan avvara en tusenlapp till dem och det kommer att göra stor skillnad för dem. De kan äta sig mäta. Jag förstår att han vill klara sin ekonomi och låna själv utan att blanda in oss. Jag hade gjort samma sak. Tänk att det ska vara så svårt att be om hjälp. Nu vet vi att han har problem och det innebär att vi kan hjälpa honom på ett annat sätt. Jag ger hellre min svärfar en fin ålderdom än drar på utlandssemester varje år. Det är också värt att nämna att den kategorin av hemlösa som ökar kraftigt är just pensionärer.
gammal

Danmark skuldfri

Livet i övrigt | tisdag mars 21 2017 8:43 f m | Comments (0) Tags: , ,

Läste i DI att Danmark är skuldfria mot utlandet. Synd att våran finansminister inte eftersträvar samma sak. Danmarks statsskuld är inte noll men skillnaden är att de lånar från banker och inhemska investerare. Alla vuxna medborgare har väl ett par tusen i lån även i Danmark och det är bättre för alla, både lånegivare och lånetagare att det är i samma valuta. På sätt minimeras riskerna eftersom lånen inte behöver ta hänsyn till hur valutorna utvecklar sig. Något för Sverige att ta efter är min personliga åsikt. I Sverige har jag för mig att det var mellan 20-25 % av statsskulden som är i utländsk valuta. Jag läste artikeln igår och minnet är lite luddigt.

Ekonomi är intressant men jag är en amatör i det hela. Det finns så mycket ekonomiska termer som får det att snurra i huvudet på mig. Fast baskunskap tycker jag att alla borde ha, särskilt när det gäller lån eftersom det påverkar det egna hushållets ekonomin.
lånaf

En ny trimmer

Livet i övrigt | lördag februari 18 2017 3:01 e m | Comments (0) Tags: , , , , ,

Kolla vad jag precis köpt!
trimmer
En ny trimmer till sommaren. I år ska allt sly väck! Jag har haft en trimmer tidigare men den har varit för vek att få undan all sly utan mest bara fungerat på högt gräs. Den här modellen är alltså betydligt starkare och fungerar väl även som en slåtterbalk. Jag hoppas på det iallafall. Jag har alltid tycket om produkter från Stiga eftersom de har så hög kvalité och jag beställde den direkt från deras hemsida.

Jag kan sitta på hemsidor som Stiga och Clas Ohlson i timmar. Lite som makan då hon får hem IKEA-katalogen. Det finns så många bra och praktiska saker som jag inte visste att jag egentligen behövde. Fast så vips står de på min önskelista. Som exempelvis den här sopen som skulle ge mig hela villakvarterets snyggaste uppfart.
sop
Det påminner verkligen om när jag var liten och satt och kryssade för vad jag ville ha i leksakkatalogen och sedan skickade till farmor och mormor. Skillnad är att nu får jag köpa det jag själv vill ha och att ”leksakerna” är aningen dyrare.

En helt vanlig dag

Livet i övrigt | torsdag januari 26 2017 5:14 e m | Comments (0) Tags: , ,

En sak som jag har tänkt på då jag bloggar är det här med tiden. När det händer mycket och livet känns väldigt intressant, ja då har jag helt enkelt inte tid att blogga. Jag tänker att jag ska blogga om det senare men då känns det inte aktuellt längre.

Sedan är det dessa dagar då dagarna är ganska trista. Ja, de flesta dagar i veckan. Då har jag tid att blogga men då finns det inget intressant att skriva om.

Ta som idag. Jag klev upp tidigare än alla andra. Drack kaffe och läste tidningen. Åkte till jobbet. Åt en pasta till lunch. Hämtade ungarna på dagis. Sedan köpte jag en fjäderspännare på nätet.
fjäderspännare
Nu funderar jag på att slå mig ner framför TV:n och se på sporten. Fast eftersom jag köpte fjäderspännaren och ändå var online tänkte jag att jag skulle passa på att blogga. Det blir liksom som serien Seinfeld som handlade om inget. Fast skillnaden var att hans ingenting var rolig åtminstone. Fast nu vet ni hur en helt vanlig dag i mitt liv ser ut. Skönt med fredag imorgon och bryta tristessen.

Hög igenkänningsfaktor

Livet i övrigt | fredag oktober 21 2016 4:26 e m | Comments (0)

bbba
Självklart extra viktigt att inte kunna sitta still då det är sporten!

Grillväder!

Livet i övrigt | måndag augusti 22 2016 11:24 f m | Comments (0)

hhiiuui
Är det sommar så ska man grilla, det är min filosofi. Då går det inte att skylla på lite regn. Ge pappa en whiskey så att han kan grilla.

Ny stupränna

Livet i övrigt | tisdag juli 19 2016 6:50 f m | Comments (0)

Det kraftiga regnet den senaste veckan har fått mig att inse att jag måste köpa en ny stupränna. När jag tittade omkring på nätet hittade jag denna förträffliga skapelse.
vbvgf
Det skulle vara något att ha det, fast med potta såklart. Bara hedningar kissar utomhus.

Nils Holgerssons värld

Första semesterdagen och den spenderas i Vimmerby. Vi är på Nils Holgerssons värld. Till och med tonåringen är med, inte illa!

Det är svårt att hitta på något som passar alla i familjen när det är så stort åldersspann på barnen men nöjesparker går ofta bra. Gröna Lund, Lisseberg och Skansen klagar barnen aldrig över. Tonåringen tyckte att Nisses värld lät lite tråkigt till en början men efter att ha sett att det fanns både jaktsimulator och höghöjdsbana var han inte svårövertalad. Det är lätt att tro att Nils Holgerssons värld ska vara en barnpark men det är en familjepark vilket innebär att det finns något för alla i familjen. Även din antika svärmor kan hitta något passande.

En sak som jag ser fram emot med dagen är att få se Sverige i miniatyr. De har byggt karaktäristiska hus för varje landskap. Det tycker jag ska bli intressant att se både skånelängor och Hälsingegårdar.

Jag visste inet så mycket om Nils Holgerssons värld men jag fick upplevelsepresenter av både kollegor och vänner när jag fyllde år. Dessa ville jag givetvis uppleva med familjen och det varså vi hittade Nils Holgerssons värld. Det kommer att bli en fantastisk dag har jag på känn. Finns det något bättre än att umgås med hela familjen och ha skoj tillsammans? Snacka om de perfekta presenterna!
nh

Så firas mors dag

Livet i övrigt | lördag maj 28 2016 5:17 e m | Comments (0)

Här är en instruktion hur mors dag firas. Kan vara en bra handledning för oss karlar.
huhuuhd
I alla fall om man är lite gammalmodig av sig. Instruktioner härstammar nämligen från 1920. Det var året efter mors dag infördes i Sverige.

Nästa sida »